Radonpalvelut 1

ylabanneri promo
   

icon puhelin

Asiakaspalvelu, Soita 010 323 1000    

Palvelemme sinua arkisin 8.00-16.00

icon sposti

Ota yhteyttä sähköpostitse:

asiakaspalvelu@suomenradonhallinta.fi 

icon yhteys

Yhteystiedot ja yhteydenotto:

Yhteydenottolomake

Radon ja talousvesi

Alueilla, joilla maaperässä on uraania on pohjavedessä myös radonia. Radon on hajuton, väritön ja mauton kaasu, jota ei ole mahdollista aistia. Veden radonpitoisuutta ei voi ennustaa veden uraanipitoisuuden perusteella vaan radon on määritettävä erikseen laboratoriotutkimuksin. Radon on yksi uraanin hajoamisen lyhytikäinen välituote. Radonin hajoamisen puoliintumisaika on 3.8 päivää. Radonia esiintyy erityisesti porakaivovesissä, mutta myös muissa kaivoissa. Radonin enimmäispitoisuusraja vesilaitosten jakamalle talousvedelle on 300Bq/l (becquerel / litra). Radon on kaasu, se pääsee ilman mukana maaperästä huoneilmaan. Terveydelle haitallinen radon vapautuu sisäilmaan kaasuna, kun vettä käytetään mm suihkussa tai astianpesussa. Vedessä oleva radon haihtuu myös helposti huoneilmaan vettä lämmitettäessä. Vedestä on aina mahdollista poistaa radon joko ilmastamalla tai aktiivihiilisuodatuksella. Radonpoistolaitteistot toimivat erittäin tehokkaasti ja puhdistusmenetelmän valintaa ohjaa vedenkäytön määrä ja radonpitoisuus. Porakaivoveden radonpitoisuus on mahdollista selvittää vain asianmukaisella laboratoriotutkimuksella. 

 

Suomalaisissa porakaivovesissä esiintyy monin paikoin hyvin korkeita radonpitoisuuksia

Talousvetenä käytettävän porakaivovedenlaatu tulisi tutkia aina ennen sen käyttöönottoa

Talousveden radonpitoisuuden tulisi olla alle 1000 Bq/l, jotta sitä olisi turvallista käyttää


Suomen porakaivovesien radonpitoisuus on keskimäärin 460 Bq/l

Kunnallistekniikkaan liitetyssä verkostovedessä radonia on Suomessa on alle 30Bq/l

Suomessa on tavattu porakaivoja, joiden radonpitoisuus on ollut yli 30 000Bq/l

 

Säteilylain (592/91) nojalla ja ST-ohjeen 12.3 mukaan turvallisuustavoitteet vesilaitosten veden ja elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävän veden radioaktiivisuudelle. Radonpitoisuus vedessä saa olla korkeintaan 300 becquerelia (Bq/l) litrassa. Mikäli vedessä on muitakin radioaktiivisia aineita, radonpitoisuuden pitää olla enimmäisarvoa pienempi. 

 

 

Voit tilata meiltä porakaivoveden radontutkimuksen kokonaishintaan 129€. Pienen vesinäytepurkin voit hakea meiltä suoraan Vantaalta tai voit tilata sen postilla. Tutkimme radonvesianalyysit aina Stuk akkreditoidussa laboratoriossa. Vesinäytteen laboratoriotutkimustulos toimitetaan sinulle postilla muutamassa päivässä. Porakaivon radonmittauksen voit tilata asiakaspalvelusta p010-3231000 tai voit hankkia sen helposti verkkokaupasta www.radontalkoot.fi 

          

logo landauernordic

Palvelemme valtakunnallisesti

 

avainlippu tunnus

Lahetä tiedustelu

Täytä lomake, olemme yhteydessä pikimmiten.

Powered by BreezingForms
Ylös